Lopakodó fordulópont

Sukoró, 2020.07.25. 16:14,
délután, levegő hőmérséklete: 23°C, Beaufort skála szerinti 2 szélerő ritka 3-as lökések, 60% körüli felhőzet, cumulus és altostratus. A Velencei-tavon elsőfokú viharjelzés.

Éjjel durva vihar volt, sok esővel, és erős széllel. Sejtettem, hogy ma már nem fogok evezni, mert felfújhatós kajakomban végülis a vízben ülök, és nem lenne túl kellemes. Ehelyett a levert gyümölcsöt szedtem fel, illetve némi fügét a bokorról. Lassan beletörődök, hogy ez a nyár messze máshogy fog alakulni, mint ahogy elképzeltem.

SŐT!

Lassan azt is kezdem felfogni, hogy ez az állapot az új normális. Nincs, láthatóan nem is lesz egy darabig vakcina. Visszabontjuk alapokig a globalizációt és a demokráciát. És könnyűszerkezetes, jelszavakkal, hazugságokkal és gyűlölettel térfogatnövelt Patyomkinfalvat építünk fel.

Vezetés közben szoktam figyelni a többi résztvevő arcát. Aki elmebeteg módon, agresszíven közlekedik, annak bizony az arcán is legtöbbször látszik egy eszelős, vadállati kifejezés. Már most is kiemelkedő az erőszakos bűncselekmények száma. Milyen lesz az a társadalom, ahol ezek a szubhumánok rájönnek, hogy ez a az új végleges állapot? Mondhatni, az emberek kora után itt az orkok kora.

A kevesebb néha több. Csak annyit szeretnék még megosztani veled, amin érdemes elgondolkodni: biztos, hogy a társadalmi változásokban is vannak gyorsan lezajló, és hosszabb időállandóval rendelkező folyamatok. Szerintem egy fontos időállandó a 6 hónap, mivel – bár sokan napról-napra élnek – sok ember követi a megtakarítás „6 hónapnyi tartalék” szabályát. És ez most egybeesik azzal, amikor vége a nyári időszaknak, és a társadalom szembesül azzal, hogy nem fog visszaállni minden a korábbi állapotra. Ha Noé lennék, akkor még alkalmi melósokat is felvennék a bárkaépítésre most 🙂