2020 saját szemmel

Avagy évvégi személyes értékelő, amiben ha mérni nem is mérem, de legalábbis összeszámolom az idei eseményeket.

Úgy kezdtem az évet, hogy még egy ilyen telet nem élek túl, és a 2020-as évet sokkal élvezetesebbé teszem, mint az előző volt, mert hosszúnak, és reménytelennek éreztem a telet.

Hamar kiderült, hogy a munkahelyemen nincs keret arra, hogy tanuljam a Matlabot, ezért – hamár otthon a szabadidőmből áldozok az önfejlesztésre – fontos volt, hogy olyant tanuljak, ami egy igazán aktuális és pontens programnyelvet tanuljak. Még januárban láttam, hogy Flutter fejlesztőt keresnek, és mivel még soha nem hallottam róla, ezért azt gondoltam, hogy találtam egy igazán friss és ropogós fejlesztői készletet.

Mivel az egyik legsikeresebb döntésem volt az idei évben, ezért még egy bekezdésben röviden a Flutter pengeségéről: január 7-ei cikkben olvastam először róla. Kerestem egy jó videós oktatósorozatot és megtanultam az alapokat, úgyhogy május elsejével kész volt egy kis programocskám, amit a „Balaton Pilot” elektronikus változataként képzeltem el. Elsején még voltak vele pontossági gondok, így a megbízható gps-es verziót azt május 10-én töltöttem fel ide. Még egy verziót készítettem, a flottamanőverekre képes, hálózatban működő változatot pedig jövőre tervezem.

Másik döntésem, hogy többféle megtakarítást is teszek, egyelőre nem várt, de kellemes meglepetéseket okozott.

Idén a vitorlás életem teljesen máshogyan alakult, mint terveztem. Háromszor szálltam hajóba, és ebből két alkalom volt csak komoly túra. A februári Boat Show idején foglaltunk egy hajót az Adriára, ami nekem az első tengeri kapitányságom lett volna – na, ez át lett tolva jövőre. Bár a céges vitorlásklubba még mindig szívesen várok mindenkit, már nem toborzok. Viszont fenntartom a kapcsolatot a Magyar Jacht Akadémia a Candor Jacht Charter irányába is, és törekszem a MAFC vitorlásklubjával is tartani a kapcsolatot.

Belekezdtem a varrásba, mai nap túl vagyok az eddigi legnagyobb kudarcomon is, mert a selyem varrásához valami új ötlet kell, nem úgy viselkedik, mint az eddigi anyagok.

Úgy néz ki a jövő évem kreatív feladatok tömkelegével vár, legyenek azok online, vagy offline programok.